18.5 C
Brăila
8 mai, 2024

ROMATSA a aprobat construirea Aeroportului Internațional Galați-Brăila. Va costa aproximativ 500 de milioane de euro

După mai multe luni de întârziere, proiectul aeroportului de la Galați revine în actualitate. ROMATSA a avizat începerea proiectului de fezabilitate după stabilirea condițiilor de trafic, ceea ce reprezintă prima condiție în construirea unui aeroport.

Valoarea estimata se ridică la 500 de milioane de euro. Pe o suprafață de aproape 400 de hectare, aeroportul de la Galați va avea cele mai noi dotări privind scanarea bagajelor și verificarea călătorilor. Pista aeroportului, cu o lungime de 3.500 de metri, este similară celei de la Otopeni sau Mihail Kogălniceanu.

Aeroportul va conecta toate județele limitrofe Galațiului: Brăila, Vrancea şi Ialomița. Demararea proiectului era aşteptată de mai mulţi investitori din zona platformei siderurgice, a construcțiilor navale si agricultura.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea mai multe imagini cu Aeroportul Internațional Galați-Brăila, așa cum ar urma să arate la finalizarea construcției.

”După multe luni am reușit sa obtinem în final avizul celor de la

care era partea cea mai complicată. Condițiile de trafic reprezentând principalul impediment, dar și cerința numărul 1 pentru amplasamentul acestui aeroport”, a spus Dan Nica, europarlamentar.

Aeroportul va fi construit pe 250 de ha. Aproape jumătate din suprafaţă este destinată supermarketurilor, parcarilor şi restaurantelor.

”Va fi un aeroport verde. Materialele folosite sun materiale verzi… spațiu expozitional și de relaxare, terminal cargo pentru că aeroportul va fi și pentru transport mărfuri. Parcarea va fi acoperită și deasupra panouri fotovoltaice și va fi dotată cu prize de încărcare pentru mașinile electrice”, a spus Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Terminalul va fi construit pe două etaje va avea șapte porți schengen și două nonschengen – un aeroport modern, cu cele mai noi dotări, iar legătura dintre oraș și aeroport se va face pe DN 25 Galați –Tecuci. Drumul va fi largit la patru benzi până la podul peste Siret, spre Focșani.

”Orice problemă are cel putin o rezolvare. Am reusit să aducem acest proiect la nivelul la care să fim în linie dreaptă pentru finalizarea studiului de fezabilitate”, a precizat Cezar Șerban, director general societate de proiectare.

Evaluat la aproximativ 500 miloane de euro

Aeroportul va fi construit pe un teren arabil situat intre localitățile Braniștea, Slobozia Conachi și Tudor Vladimirescu. Alegerea locului a fost principalul punct de discuții cu ROMATSA. Amplasarea trebuie făcută în funcţie de direcţia vântului, dar trebuie ţinut cont şi de distanţa faţă de graniţe.

”Sunt pași către direcția corectă pentru a pune pe hartă nu doar Municipiul Galați, ci întregul județ. Am spus-o de mai multe ori, cu riscurile aferente, că trebuie să gândim o formă de dezvoltare regională”, a delcarat Ionuț Pucheanu, primar Galați.

Până la finalul anului vor trebui finalizate toate studiile necesare unei astfel de construcții. Analizele climatice, de sol, cele topografice şi arheologice vor costa 36 milioane de lei. Aeroportul a fost inclus în masterplanul 2027. Este evaluat la aproximativ 500 miloane de euro cu un orizont de construcție de trei ani de zile.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/romatsa-aprobare-construire-aeroport-international-galati-braila-708151.html

Ultimă oră

Același autor