14 C
Brăila
9 mai, 2024

Teroristul de 21 de ani din Brăila a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

09:25, 4 decembrie 2019

Autorul atentatului terorist din 2018 de la Mall Brăila, Marius Valentin Parfenie, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, sentinţă dată în primă instanţă de magistraţii Tribunalului Brăila, fiind condamnat pentru infracţiuni comise în concurs, respectiv trei tentative de omor, tâlhărie, conducere sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Conform informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Tribunalului Brăila, planul atacatorului era să omoare cât mai mulţi oameni şi apoi să se sinucidă.

„Acţiunile au avut menirea de a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat, conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, că ‘trebuie să curgă sânge în ţara asta’, ‘sunt un terorist’ etc, relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei”, precizează Tribunalul Brăila. Marius Valentin Parfenie a rănit zece persoane, între care doi copii, de 11 şi 13 ani, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Mall Brăila, la puţin timp după ce a înjunghiat un bărbat şi a rănit doi pietoni aflaţi pe centura oraşului. Acesta nu era drogat la momentul atacurilor dar avea o alcoolemie de 1,25 grame la mie.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/teroristul-de-21-de-ani-din-braila-a-fost-condamnat-la-30-de-ani-de-inchisoare/

Ultimă oră

Același autor